Öne Çıkan Yayın

Uyku Rutuni

Merhabalar Uzun zamandır herkesin sorduğu beklenen yazı uyku rutuni, Öncelikle burada yazacaklarım püf noktaları ve rutunin özeti nite...

31 Mayıs 2016 Salı

BEBEK SULARI NASIL OLMALI

Merhabalar,

6. ayın dolmasıyla beraber bebekler katı gıdaya geçiş yapar. Dünya sağlık örgütü 6. aydan sonra katı gıdaya geçişi önermektedir. Katı gıdaya başlanması ile beraber doktorlarımız bebeklere su içirin tavsiyesinde bulunur. Bu zamana kadar bunu düşünmeyen anne baba normal su, kaynatılmış su, bebek suyu vs arasında gider gelir.
Öncelikle şunu belirtmekte yarar. Bebek suyu diye özel bir su dünyada yoktur. Hatta ve hatta ülkemizde bebek suyu adı altında satılan bir çok firmanın suyu vardır. Bu suların arkasını okuduğunuzda yada internet sitelerine baktığınızda kullanılan suyun , o markanın diğer ambalajlı halindeki sudan farksız olduğu yazılmıştır. Yani x markasının bebek suyu ile x markasının damacana suyu arasında hiç bir fark yoktur. Tek fark ambalajlarıdır. Yani arada fark olarak ödediğimiz tutar suya değil ambalaja gider.
Peki biz bebeğimiz için nasıl bir su bulmalıyız. Bu sorunun cevabı çok basit kendimiz için nasıl bir su içiyorsak bebeğimiz içinde aynı suyu kullanacağız. Su alırken markadan daha çok içeriğindeki mineral değerlere bakmamız gerekiyor. Öncelikle aldığımız suyun phı en az 7.5 seviyelerinde olmalı. Vücudumuzun phı 7.5 tur. Biz 7.5 ph altında su içerek bu phı düşürürüz. Sertlik ve ph aynı şeyler değildir. Ph’ı 14 santimetrelik bir cetvele benzetebiliriz. Bu cetvelde 7 nötr, 7’den 0’a kadar asidik, 7’den 14’e kadar ise bazik olarak ifade edilir. Yani phı 7.5 üstüne çıktıkça sudaki oksijen oranı artar, suyun metabolizmaya katkısı artar. Bir diğer dikkat etmemiz gereken konu sodyum. Bebekler için sodyum çok önemlidir. Yüksek sodyumlu sular böbrekleri yorar, o yüzden hem kalp sağlığı hemde kendimiz için düşük sodyumlu, sodyum diyetine uygun suları hatta sodyum oranı 2 nin altındaki suları tercih etmeliyiz. Bir diğer değer kalsiyum oranı. Ne yazık ki ülkemizdeki sularda kalsiyum oranları düşük. Kalsiyum oranı 250 ye en yakın su bizim tercih etmemiz gereken sudur. Bizim ülkemiz sularında bu oran 10-75 arası değişiyor. Daha sonra dikkat etmemiz gereken bir başka değer magnezyum, bu oranda 75mg a ne kadar yakınsa o kadar iyidir. Magnezyum açısından zengin sular kalp sağlığı içinde yararlıdır.
 Ayrıca seçeceğimiz suyun biokarbonat oranının 600 mg üstünde olması ve karbonat içermesi hem böbreklerimiz hem sindirimiz açısından çok faydalıdır. Suların etiketlerine baktığımızda etiketin altında toplam mineral değeri yazar(bu her markada yok) . Ülkemizdeki içme sularının tamamı düşük mineralli su sınıfında. Litre başına 500 mga kadar olan sular düşük mineralli, 1500 mg üstü olan sular yüksek mineralli sulardır. Seçeceğiniz sudaki mg miktarı ne kadar yüksekse o kadar faydalıdır.
Gelelim damacana, pet ve cam olayına. Tabi ki bu seçenekler arasında en sağlıklı olanı camdır. Camda mikroorganizma üreme şansı damacanalara göre çok düşüktür. İşin aslında damacana yada pet şişeleri tek kelimede sağlıksız demek çok yanlış olur. Önemli olan güneşin altında bekleyip beklememesi. Damacana veya pet şişelerde bu risk var. Bunun için olabildiğince cam şişede su tercih edin. Artık bir çok firmanın cam damacanası da var. Bu damacanalar içinde yapabiliyorsanız pompa kullanmayın. Bir sürahi veya şişeye doldurarak kullanın.

Yine bu yazılanları tek tek araştıramam araştırılmışı var mı diye soranlara, elbette ki var:)

Ben olabildiğince bu değerleri tutturan yüksek kalsiyum oranlı diğer sulara göre yüksek mineral değerli, sodyum oranı çok düşük ve cam damacana servisi olan belki de çok az duyduğunuz bir markayı kullanıyorum.

Taşkesti Su
15 lt cam damacana fiyatı 11 tl

Hem bebeğimiz için hem de kendimiz için kullandığımız bu suyu herkese tavsiye ederim.




Hiç yorum yok: